Dijital Selamlama

Dijital Selamlama

Compartman olarak yeni blog sayfamızla yayındayız.

Başlangıçları kutlamanın daima keyifli bir yanı vardır. Ben de hem kutlama hem de bir “Merhaba” demek adına, bizleri bu blog sayfasıyla buluşturan teknolojinin derinliklerinde bir yolculuğa çıkmak maksadıyla; “Nedir bu dijitalleşme?” sorusunun peşine takılıyorum.

Dijital

Artık “Dijital dünya” diye her şeyi içine alan bir tanımlayıcımız varken, konuya nereden başlamalı ikilemi yaşasam da, ilk sırayı kavramlara vermek istiyorum.
Dilimize Fransızca ve İngilizce ‘den geçmiş olan Dijital kelimesini TDK 3 şekilde tanımlamıştır:

  1. Sıfat olarak kabul edilen; sayısal
  2. Verilerin elektronik ortamda bir ana ekran ile gösterimi
  3. İsim olarak, bir ekran üzerinde fiziki verilerin elektronik olarak gösterilmesi

Daha bütünleştirici bir şekilde ifade etmek gerekirse; “Üretilen verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesidir.” diyebiliriz. Özetle; yapmak istediğiniz şeyin en kısa, pratik ve hızlı yolu olarak da adlandırmak mümkün.

Nedir bu dijitalleşme?

Dijitalleşme, eş anlamı olarak kabul gören sayısallaşma kelimesini; “Bilgiyi yani fiziki verileri dönüştürme işlemidir.” şeklinde açıklayabiliriz. Bu fiziki verileri yazı, resim, fotoğraf hatta gördüğümüz her türlü öğenin bilgisayar ya da dijital ortama aktarılması için kullanmak hiç de yanlış olmaz. Teorik olarak ifade ederken farklı bir şeymiş gibi algılansa da, şu şekilde bir anlatımın sizlere yardımcı olacağını düşünüyorum. Arkadaşlarınızla birliktesiniz ve çok keyifli vakit geçiriyorsunuz. Bu anı dondurmak istiyorsunuz ancak hâlihazırda böyle bir olasılığın mümkün olmamasından ötürü, yapılabilecek en gerçekçi davranış, fotoğraf çekmek yahut video kaydı almak. İşte tam bu anda bahsi geçen dijitalleşme faktörü devreye giriyor. Birkaç saniye-dakika önce çekmiş olduğunuz bu fotoğraf ve videolarla, artık dijital dünyada yerinizi aldınız. Fiziki olarak var olan sizler, şimdi fotoğraf makinesi veya cep telefonu aracılığıyla, bir dönüşüm geçirerek dijitalleştiniz…

Kısaca uygulama ve kullanım alanlarına değinmek gerekirse; pazarlama, iş modelleri, müşteri ve ürünler olarak sayabiliriz. Hayatın her alanında dijital dünyaya doğru bir dönüşümün olduğu aşikârdır.

Bu dönüşüm sürecinin iş hayatında neleri kapsadığına kısaca değinmek istiyorum.
Öncelikle süreç dijitalleşiyor. Daha sonra ekip, kullanılan araçlar, tercih edilen ürünler, bu ürünleri pazarlama şekli, pazarlamanın hedef kitlesi olan müşteriler, bu işleyişi devam ettiren finans, sürecin gerçekleştiği mekân. İş hayatındaki dijitalleşme diye başladığım açıklamayı, dijitalleşen hayat şeklinde bitirmem gerektiği kanaatindeyim. Zira dijitalleşmenin yaşantımızın kıyısından köşesinden, her anına etki ettiği su götürmez bir gerçek.

Marka, neden dijital hizmet sunmalı?

Günümüz çağında artık müşteri tanımına; “Dijital servisleri kullanan kişiler.” şeklinde bir ekleme yapmak pek de yanlış olmasa gerek. Böyle bir gerçeklik varken, dijital hizmet sunmayan bir marka düşünülebilir mi hiç?

Dijital hizmetle birlikte, müşterilerden gelen talep ve istekler doğrultusunda anında geri dönüş sağlanabilir. Aynı zamanda dijitallik, gerçek zamanlı bir içeriği de içinde barındırır. En son bilgiyi paylaşmak ya da değiştirmek bu şekilde çok daha pratik.

Öngörünebilirlik özelliğiyle müşterilerinizin bir sonraki adımını tahmin edebilir ve içerikleri duruma göre düzenleyebilirsiniz. Sonuç olarak, internet bağlantısıyla her an her yerde ulaşılabilir ve etkin olabilirsiniz. Hatta son ilerlemelerle birlikte, çevrimdışı hizmetler de artık mümkün olabilmekte.

O zaman dijital dünya bize şunu mu demek istiyor:

Dijital olmazsan işin ölür, rakiplerinin dijital ilerleyişini ciddiye almazsan geride kalabilir ve dolayısıyla ön sıralarda olma şansını yitirirsin.

Dijital Ortam

Dijital ortamı; elektronik veya dijital aygıtların içerdiği içeriği ve etkileşimleri ileten ve yöneten araçların bulunduğu bir iletişim ortamı olarak ele alabiliriz. Özetle ifade etmek gerekirse; tüm verilerin kaydedilip, saklandığı devasa bir dünya.

Kapanışı zaten bilinen, bilinmesi gereken bir gerçeği hatırlatarak yapmak istiyorum. Dijital ortamda etkileşimde bulunduğumuz her şey, dijital ayak izlerimizi oluşturuyor…

Fatoş  TULUNOĞLU

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.